JoKr Brewers Hops meet Mango

Hops meet Mango by JoKr Brewers, DIPA, ABV 9.8 %, IBU 130
a.k.a. Test Batch 4

Hops meet Mango a.k.a. Test batch no. 4

A nice (D)IPA has an intensely fruity aroma, but often I’m a bit disappointed when it comes to the actual flavours: where have all the fruits gone? JoKr Brewers are obviously of the same opinion, and they have brewed an ale with real mango in order to enhance the tropical fruitiness of the flavour profile. Ever since ClubGonzo told me about their efforts I’ve wanted to try this beer, and finally the bottle is here on my table. Or actually, the bottle is safely placed in my kitchen sink, since this is a very aggressive carbonated brew that’s very eager to escape the bottle. I was warned about the beer’s gushing capabilities by ClubGonzo, so I opened the cap extremely carefully and the beer fountain was therefore somewhat tamed.

In the glass the beer has a medium amber colour. Murky, close to muddy body with particles of all sizes and colours. Not that good-looking. A decent sized but disappointingly fluffy, bath foam-ish off-white head consisting of big, very short-lived bubbles. The sad remains of the head leave virtually no lacing.

The aroma is another story all together! A lovely, strong, sweet fruity hoppy aroma with a firm malty backbone. The tropical fruits are dominating (I might be a bit biased, but I think I get lots of ripe mango). Also peach and citric notes and some sweet caramel-like stuff lurking in the back.

Moderate sweet taste with a heavy bitter finish. Moderate flavours with bitter grapefruit and alcohol, tropical fruits (mango and peach) in the finish. To be honest I had hoped for a far more pronounced mango flavour. The stinging alcohol is too dominating, especially in the aftertaste. Together with a very chalky, yeasty, dry feel the beer is a bit too rough on the palate to be really pleasant. Despite the initial gushing this medium bodied beer ends up rather softly carbonated in the glass.

Conclusion: A fun and interesting experiment resulting in decent beer with a very pleasant aroma and ok flavours. Unfortunately it’s too alcoholic and it has a heavy chalky dryness that doesn’t correspond all that well with the very sweet tropical aroma.

 
Aroma: 8
Appearance: 2
Taste: 6
Palate: 2
Overall: 11
Ratebeer score: 2.9
A newly poured Hops meet Mango

A newly poured Hops meet Mango. Frothy bath foam head!

The head is almost gone when Im done rating the aroma. Note the piece of mango that clings to the glass; this is the real deal!


Advertisements

2 comments on “JoKr Brewers Hops meet Mango

  1. Noen kommentarer: er enig i utseendet. Vi hadde en del karbonerings- issues med denne, kanskje pga. av den MASSIVE mengden med “trub” (“gugge”) i bunnen av gjæringskaret. “Guggen” var en blanding av humlerester, gjær og fruktkjøtt, som åpenbart var en potent ettergjæringskombo som vi ikke helt klarte å filtrere ut før flasketapping. Årsaken til dette var at vi både hadde latterlige mengder med humle i den (seff, det er jo DIPA); nærmere 250 gram i pellet-form, noe som i seg selv lager et betydelig slagg-lag i bunnen av kjelen. Dette burde vi nok filtrert bedre ut allerede i overføringen fra kokekar til gjæringskar. Vi dumpet også mangofruktkjøttet oppi direkte, både på slutten av kokingen og etter første gjæringsrunde (“primary”), ca. 10 dager etterpå. Vi har brygget en øl til med mango (APA denne gang, på 4,3 prosent – konkurransebrygg til Vestbrygg.no’s sommerølkonkurranse) og denne gangen hadde vi fruktkjøttet oppi grovmaskede poser i stedet. Myyye mindre søl. 🙂

    Karbonerings-issuet har nok også forårsaket mye av “skaden” på munnfølelse og smak, men jeg personlig (og flere andre som har smakt) var veldig fornøyde med den subtile, men merkbare mangoen i smaken og jeg tror du kanskje er litt mer sensitiv for alko-sting enn mange andre Terje. 😉 Ergo ville jeg nok ha ratet smaken litt høyere (men kanskje aromaen litt lavere) slik at det ble 7-7 der. Palate og utseende er jeg helt enig i.

    Med andre ord er din oppfatning av dette ølet ganske likt mitt – litt pluss/minus. 🙂

  2. Juhu! En kommentar!

    For en som aldri har vært i nærheten av å brygge sitt eget øl høres beskrivelsene dine veldig spennende ut! Dere burde nesten filme en gang dere brygger… APA-en høres veldig lovende ut, gleder meg til å teste den!

    Når det gjelder karaktersettingen er jeg en skikkelig fruktjunkie og har det med å rate (D)IPA-er veldig høyt (høyeste aroma-karakter jeg har gitt på ratebeer er 9, det har jeg gitt totalt 4 ganger, tre av dem til (D)IPA-er og én til Nøgne Øs India Saison). Og ja, jeg er en skikkelig pingle når det gjelder alkohol i øl, kanskje med unntak av imperial stouts, der syns jeg nesten alltid at alkoholen kjennes ut til å være godt integrert. Mmmmm, imperial stout…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s